`

DeBad… zal het er komen?

Bron: Utrechts Archief, 1988

Begin 2012 kreeg ik in een gesprek met een goede vriendin een schop onder mijn kont: ‘Als je het dan zo leuk vindt om een broedplaats/cowerkplek te runnen, waarom doe je het dan niet gewoon zelf?’

En zo ging het balletje rollen: 1)Op de Kop van Lombok staat namelijk een heel mooi pand te koop: De huidige Ulu Moskee, zij gaan met de moskee naar de overkant verhuizen + 2) een paar goede bekenden zijn bezig met het oprichten van een nieuw soort debatorganisatie in Utrecht.

Samen werd dat DeBad. Verwijzend naar de voormalige functie van het gebouw, een badhuis en de hopelijk nieuwe functie.

DeBad moet een plek worden waar maatschappelijk betrokken ondernemers kantoor kunnen houden en waar in de oude gebedszaal mooi debatten en dialogen voor de stad kunnen worden georganiseerd. De locatie van het pand is ideaal, op loopafstand van Centraal Station Utrecht, midden in een opkomende, multiculturele wijk waarvan het gebied waarin het gebouw staat grondig gerenoveerd gaat worden.

De komende tijd ga ik op zoek naar allerlei partners die willen helpen om dit plan te realiseren. Ik ben (natuurlijk) op zoek naar financiën, maar ook naar inhoudelijke partners, en dan met name uit de wijk zelf. Samen met de bewoners en ondernemers van Lombok moet DeBad de nieuwe huiskamer van de wijk worden. Een plek waar iedereen naar binnen kan lopen om te werken, praten en reflecteren.

Ondanks mijn enthousiasme blijf ik ook realistisch: de vraagprijs voor het pand is 1.6 miljoen en dat ga ik niet zelf betalen. Ook staat het pand al even te koop en zijn er een belegger die er woningen in wil bouwen en een landelijke stichting voor kinderopvang geinteresseerd in het pand. Het zou dus zomaar kunnen dat de makelaar morgen belt dat de deal met een van die partijen rond is.

Maar tot die tijd is het machtig spannend om aan dit plan te werken en te schaven. Wil je meedenken en mij helpen om DeBad werkelijkheid te maken? Lees dan hier mijn visiedocument en neem contact met me op!

Natuurlijk ga ik alle ontwikkelingen hier op mijn website bijhouden en kan je hier de hele tocht naar DeBad gaan volgen.

Posted on
Monday, January 23rd, 2012
Subscribe
Follow responses trough RSS 2.0 feed.
Trackback this entry from your own site.

10 Comments to “DeBad… zal het er komen?”

 

Hallo Lara,
Ik heb ook een oogje laten vallen op dit pand en natuurlijk is dat te duur voor mij. Maar ik zou wel mee willen participeren en kan ook geld inbrengen. Ik ben van het Feldenkraiscentrum Utrecht en heb mijn centrum in de 1e Atjehstraat 2 hier in de wijk. Ik wil met babygroepen starten en een speelgroep voor de aller kleinsten, dus pre-peuterspeelzaalleeftijd. Mijn centrum is daarvoor niet geschikt en ik zoek dus op korte termijn kinderwagenvriendelijke ruimte. En ook een opbergruimte waar ik mijn speeltoestellen en speelgoed kan opbergen als ik er niet ben. De debatruimte zou mogelijk daar geschikt voor zijn. Die gebruik je vast vooral ‘s avonds. Ik ben benieuwd hoe het met je plannen staat.
http://www.feldenkraisutrecht.nl
Tjitske de Boer

November 10th, 2014
Tjitske de Boer

Hoi Lara,

Ik ken je (nog) niet, maar je naam kwam even ter sprake op het kantoor van SETUP waar ik nu werk, en ik ben even je website gaan bekijken uit nieuwsgierigheid. Erg leuk wat je allemaal doet!

Nu trekken me vooral je latere projecten, waar je steeds vaker de raakvlakken met nieuwe media opzoekt. Daarnaast ben ik inwoner van Lombok en zodoende wil ook dit project graag kracht bijzetten waar ik dat kan. Helaas niet met een zak geld, maar ik zou graag met je/jullie meedenken.

Enfin, mocht het zover komen, dan wil ik dus best mijn handjes uit de mouwtjes steken hiervoor. Keep me posted!

July 17th, 2013
Daniëlle

Dankjewel Nancy!
Ik heb Peter Hagenaar een mail gestuurd en ga een keer met hem afspreken. Dankjewel voor het doorgeven van zijn gegevens.

February 7th, 2012

Ha Lara, zoals gemeld via twitter, heel goed plan en ook niet nieuw: Peter Hagenaar, een zeer actieve Lombokwijkbewoner die veel mooie events in Lombok heeft georganiseerd, heeft precies met dezelfde plannen jarenlang geleurd. Misschien was hij te vroeg en lukt het nu wel, wie weet?! ik heb je zijn gg. per sms gestuurd, veel succes! Er was veel animo voor toen in Lombok.

February 6th, 2012
Nancy Jouwe

Dankjewel Edgar!

En ja, je ‘moet’ wel kopen want het moskee bestuur moet van zijn oude pand af zodat het de bouwkosten van zijn nieuwe pand kan bekostigen. Verhuren is voor hen geen optie.

Maar dat ik zelf de koper niet ga zijn lijkt me duidelijk… misschien wel in naam van een stichting. Maar liever in samenwerking met een mvo investeerder die dit plan wil ondersteunen. Als je me aan namen in die hoek kan helpen, heel graag!

January 26th, 2012

GAAF! mocht ik je ergens mee kunnen helpen of je met iemand in contact moeten brengen. dan doe ik dat graag.

succes!

@gar

PS moet je echt ‘willen’ kopen in deze tijden?

January 26th, 2012
Edgar Neo

Thx Stephan!
En ja, alleen door er open over te communiceren krijg ik denk ik genoeg handjes op elkaar om dit voor elkaar te krijgen 😉

En je idee voor investeerders is goed, ga kijken of ik daar iets mee kan doen, misschien wil je daar over meedenken?

January 23rd, 2012

Super leuk! Ook je aanpak is bijzonder door er zo open over te communiceren.

Een vraag die bij mij oppopt is: hoe kan je het rendement voor een investeerder ‘hard’ maken? Misschien al voer voor een aantal stellingen waar een stevig debat aan gewaagd kan worden…

January 23rd, 2012
Stephan

Hoi Inge, dankjewel voor je reactie!
Nee, ik heb nog geen toegang tot het pand, het staat nu te koop en ik moet financiering gaan vinden. Dat is hetgene waar ik nu het meeste hulp bij nodig zou hebben: Welke partijen zouden geinteresseerd zijn om in dit plan en pand te investeren. Dus een #dtv sessie lijkt me heel handig! Ik weet wel al dat er een aantal bewoners erg enthousiast zijn over het plan en dat de Ulu moskee zelf er ook blij mee zou zijn…

January 23rd, 2012

Veel succes Lara!

Heb je al toegang tot het pand?
Lijkt me erg leuk om snel een #durftevragen sessie te organiseren samen met al je samenwerkingspartners en de gemeente. DeBad kan zorgen voor onbetaalbare sociale cohesie! De vraag is wat je nodig hebt om te mogen beginnen.

Super veel succes!

January 23rd, 2012
Inge Beckers
Lara Simons is proudly powered by WordPress
Revolt Basic theme by NenadK. | Entries (RSS) and Comments (RSS).